• El PSOE de Xàbia inicia els seus actes de campanya amb dos mítings el mateix dia: en l’Arenal pel matí i al Centre Social de vesprada.
  • L’alcalde i candidat socialista, José Chulvi, es va comprometre a exigir a la Generalitat, “governe qui governe”, que complisca el seu compromís signat de fer una piscina pública.
  • Les intervencions es van realitzar en castellà, valencià, anglés, holandés i alemà.
  • A més de Chulvi van intervindre Isabel Bolufer, número 2 de la llista, i George Thomas, president del partit.
  • Els dos encontres van comptar amb una nombrosa assistència de públic.

11219487_1446425675651878_8551359575046265026_o

El PSOE de Xàbia ha iniciat este diumenge els seus actes de campanya electoral amb dos mítings, un en l’Arenal, en el passeig del Tenista David Ferrer, pel matí, i un altre per la vesprada al Centre Social en presència de més d’un centenar de representants de la tercera edat. En els dos, l’alcalde i candidat socialista, José Chulvi, va fer balanç de la legislatura que acaba, en què s’ha complit més d’un 95% del programa electoral – a més d’unes altres intervencions que no figuraven al document, però que responien a necessitats reals del municipi com la cobertura en serveis socials i la creació de borses d’ocupació –, i va presentar les claus del nou projecte.

Infraestructures i reivindicacions

De les intervencions destaquen dos compromisos clars amb què el PSOE vol desbloquejar dos antigues reivindicacions de Xàbia: el passeig del Montanyar i la piscina municipal.

El primer, segons va explicar Isabel Bolufer, es farà en la pròxima legislatura “seguint un projecte que ha de tindre el màxim consens i ha de ser respectuós amb el medi ambient i el paissatge”. En este sentit, va apuntar que precissament eixa zona de Xàbia és un dels seus llocs més emblemàtics, tant per a veïns com per a visitants, i que la infraestructura que s’execute ha de ser compatible amb les seues característiques naturals.

De la mateixa manera, Bolufer es va mostrar convençuda que el PSOE serà capaç de trobar l’acord que cal amb la resta de partits de l’Ajuntament per tal de dur a terme l’obra.

Quant a la piscina municipal, un dels aspectes més controvertits pel que fa a equipacions es referix i un assumpte que cada vegada està més present en l’agenda de Xàbia, es va recordar com està la situació: la Generalitat Valenciana va incomplir el seu acord signat de dotar a Xàbia de la piscina a canvi de que el consistori alçara el nou trinquet. Ara els socialistes s’han maarcat com a objectiu fer complir al govern valencià este pacte “per totes les vies legals necessàries i governe qui governe en València a partir del 24 de maig”

Tant José Chulvi com Isabel Bolufer van coincidir en que la fòrmula del “xicotet urbanisme” serà la que marque l’actuació del govern socialista en cas de revalidar la seua victòria electoral. Els caps de llista descartaren la fòrmula dels “grans projectes” i van defensar una forma d’actuar “en què les obres responguen a les necessitats de tots els veïns i veïnes, ens faça la vida més fàcil a tots, respecte el nostre model de poble i generen riquesa i treball en Xàbia”, segons va explicar Bolufer. En este capítol destaquen intervencions com l’asfaltat de més de 40 kilómetres de vials, la millora en la il·luminació, l’apertura de nous espais públics com parcs i places, la reforma d’avingudes, el passeig de l’Arenal, la pròxima rehabilitació del Central Cinema, la nova estació d’autobusos, l’apertura de la Via Augusta o la restauració dels molins de la Plana, els forns de calç o el riurau d’Arnauda, entre altres.

Pel que fa a la zona de l’Arenal, Chulvi va presentar la reforma del passeig del tenista David Ferrer com un acte de justícia “amb el pulmó turístic de Xàbia: el primer que veuen els nostres visitants quan apleguen”. I va recordar que amb el seu govern “s’ha invertit més pel benestar dels veïns, hostalers i comerciants d’ací que en els últims 20 anys”. Precisament en la línia del model turístic, l’alcalde va remarcar que este sector ha de continuar sent el motor econòmic de la localitat, però no de qualsevol manera. “Xàbia no és un destí anònim més de sol i platja”, va dir Chulvi, “tenim una personalitat pròpia que és la que ens fa atractius i un patrimoni natural, social i cultural que hem de preservar com el nostre més gran actiu”. A més, va apuntar, l’objectiu no és tant fer nous turistes, sinó veïns i veïnes que trien viure i integrar-se en Xàbia. També fer extensibles els conceptes de benestar i qualitat de vida a tots i durant tot l’any.

11245500_10204090374487691_962715293831886196_n

Canvi d’estil

L’alcalde i candidat, José Chulvi, va presentar com un dels èxits més notables d’este periode el canvi d’estil en la política de Xàbia. Es va referir a que des del canvi de govern en 2011, l’Ajuntament de Xàbia “és més transparent, àgil i eficaç; s’han obert canals de comunicació fluïds amb tots els veïns i veïnes en castellà, valencià i anglés i s’han activat els canals de participació en la figura dels consells de ciutadans”. Eixe canvi afecta també a la convivència entre els partits polítics. Chulvi es va referir a que durant estos quatre anys les decisions importants han incluit no només als regidors socialistes i als seus socis de govern, sinó també als de l’oposició. “En este temps hem buscat el major consens pel bé de Xàbia. Per això mai em sentireu dir que he fet res jo a soles. Això seria faltar a la veritat. Qualsevol que s’atribuïsca personalment l’èxit de la gestió municipal està faltant a la veritat. Els supermans no existixen”

Un altre aspecte que es va destacar fou la variació de prioritats en l’acció política: segons va explicar Isabel Bolufer, l’equip de govern es va trobar en 2011 amb un pressupost 8 milions d’euros inferior a l’anterior. No obstant això es va decidir que els serveis socials no només no patiria cap retallada, sinó que s’augmentaria la dotació per tal que cap persona en dificultats quedara desprotegida. Això ha sigut possible, entre altres coses, gràcies a l’estalvi aconseguit amb la renúncia personal de José Chulvi a cobrar cap sou com alcalde de Xàbia

El candidat socialista va afirmar que el canvi d’estil iniciat en 2011 té la seua garantia de continuitat en l’actual llista electoral del PSOE “formada per gent de Xàbia, treballadora, apassionada pel seu poble i de confiança”. 

El que està en joc

En les pròximes eleccions Xàbia decidirà el seu futur per als pròxims 20 anys. Esta ha estat una de les idees centrals del discurs socialista en l’inici de campanya. Segons José Chulvi “el que els veïns i veïnes voten el 24 de maig marcarà el poble que anem a deixar als nostres fills i néts”. El candidat socialista feia referència al perill de tornar a les velles fòrmules econòmiques del monocultiu de la construcció i llançar a perdre tot el treball d’harmonització, protecció i consens que s’ha aconseguit en este periode. Chulvi va afirmar que és possible “continuar creixent i prosperant” des del respecte a l’entorn natural de Xàbia i les seues senyes d’identitat i va alertar d’una possible tornada de les operacions d’especulació del territorio.

També va manifestar que el principal objectiu del PSOE de Xàbia és continuar una gestió “en positiu, sense enfrontaments ni personalismes” que a dia de hui ja s’ha convertit en un referent a la Comunitat Valenciana. Prova d’açò és que esta legislatura 2007-2011 és la primera en molts anys que acaba sense que es produïsquen canvis traumàtics en la composició de govern ni s’incloguen projectes polèmics que causen divisió a Xàbia.