Ha tornat a passar. L’intent de la Generalitat Valenciana per articular una política comuna per al nostre territori, en la que les Administracions treballen de forma coordinada, en la que la informació fluïsca de forma recíproca, s’eliminen duplicitats i solapaments i es faça un millor ús dels recursos públicos… ha sigut llegit en clau d’ofensa per part d’alguns sectors provincials.

De nou, i és ruboritzant repassar els casos, la Diputació d’Alacant ha sigut utilitzada com a òrgan d’oposició al Consell en compte de com a entitat de gestió. I així portem des del principi de la legislatura. Són nou mesos de paràlisi i aïllament, de baralles privades, de càlculs mesquins d’interessos i de fer oïdes sordes al mandat de la societat de tornar la dignitat a les institucions i el sentit de servici a la política.

El decret del Consell per a coordinar les polítiques turístiques en la Comunitat Valenciana no menyscaba la capacitat de gestió de les Diputacions ni elimina les diferents marques i productes turístics del nostre territori. Al contrari: és un text la paraula del qual clau és coordinació.

Es tracta de que, en un assumpte de la importància estratègica del turisme, els valencians actuem junts, que les Administracions es coordinen, que es faça un ús racional dels recursos econòmics de tots per a maximitzar el benefici reduint els gastos de cada una de les parts, que s’eliminen solapaments i duplicitats innecessàries i que entre tots consolidem el nostre territori com un dels destinacions turístiques més importants del món.

Quin és llavors el problema? Perquè que la coordinació, la col·laboració i el flux d’informació és el contrari a la política de l’aïllament. Que per a alguns és més còmode continuar enfrontant de forma irresponsable València i Alacant per a conservar les seues xicotetes quotes de poder que posar-se a treballar d’una vegada i de forma transparent.

De fet l’instrument que ha de donar sentit a este decret, el Consell de Coordinació Turística, està participat, entre altres, pels representants de les diputacions i per agents privats del sector, que han rebut amb grat el text després d’entrevistar-se amb el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

Així i tot, i perquè ningú puga sentir que el text no ha comptat amb la seua opinió, o mereixia més temps d’anàlisi, s’ha oferit més temps per a aprofundir en la seua anàlisi abans de l’aprovació per part del Consell.Pero hem de dir prou. Ja està bé d’usar la Diputació com un dic entre Alacant i la resta de la Comunitat.

És entre altres coses per eixa lectura torticera de les províncies com a entitats estancament i mútuament hostils que el nostre territori no té el pes que li correspondria en el conjunt de l’Estat per motius demogràfics, estratègics, econòmics i històrics.

A aquells que són poc inclinats a que la Generalitat Valenciana implemente polítiques per a vertebrar la nostra Comunitat i els nostres recursos, els demanaria que aprofundiren en el text i que comprovaren que cap identitat ni cap autoritat estan en joc.

Jose Chulvi

José-Chulvi-768x511